Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požární ochrana očima dětí

po-ocima-deti--3-.jpg   Dne 22. června 2012 jsme byli pozváni do Centra hasičského hnutí v Přibyslavi. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska zde uspořádalo slavnostní vyhodnocení republikového kola literární a výtvarné soutěže Požární ochrana očima dětí, ve které Tereza Horáčková získala krásné 3. místo za svůj obrázek s požární tématikou.

Úspěch v republikovém kole soutěže Požární ochrana očima dětí

 

            Dne 22. června 2012 jsme byli pozváni do Centra hasičského hnutí v Přibyslavi. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska zde uspořádalo slavnostní vyhodnocení republikového kola literární a výtvarné soutěže Požární ochrana očima dětí, ve které Tereza Horáčková získala krásné 3. místo za svůj obrázek s požární tématikou.

            Akce probíhala na místním renesančním zámku, na jehož nádvoří jsme byli nejprve přivítáni a po té následovala prohlídka stálé výstavy Historie požární ochrany. V 15 sálech jsou představeny nejstarší způsoby hašení, rozvoj hasičských spolků, vývoj hasičských stejnokrojů a ukázky historické i současné techniky.  Nejdůležitější chvíle dne měla ale teprve přijít. Vyhodnocení soutěže a předání cen se nemohl dočkat každý z umístěných, mezi nimi tedy i Terezka. Republikového kola se zúčastnilo celkem 40 683 dětí. Získání 3. místa byl zajisté obrovský úspěch. Ocenění převzali z rukou významných osobností medaile, diplomy, plyšová zvířátka a mnoho sladkostí. Na závěr bylo připravené výborné občerstvení v podobě rautu. Posilnění a s dobrou náladou jsme vyrazili na cestu domů.

            Nesmíme však opomenout i další mladé hasiče, kteří se soutěže zúčastnili. Do republikového kola se sice nedostali, ale i přesto dosáhli výborných výsledků v kole okresním. V kategorii žáků 3. – 5. ročníků ZŠ získala Lucie Šuterová 3. místo. V kategorii žáků 6. – 7. ročníků ZŠ získala Tereza Kropáčková také 3. místo a spolupráce Sáry Pospíšilové, Kamili Šmídové a Vojtěcha Nešpůrka přinesla místo 2.

            Je důležité říci, že cílem soutěže není jen umělecké vyjádření dětí, ale i snaha o prevenci v rámci požární ochrany, na kterou se často zapomíná. Děti si taky díky soutěži mohly uvědomit důležitost profesionálních, ale i dobrovolných hasičů, kteří mnohokrát nasazují své životy na záchranu druhých. 

 

                                                                                                                      Pospíšilová Monika.