Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd do Mladějova a Moravské Třebové

zajezd-do-mladejova-a-moravske-trebove--2-.jpgZa celoroční snahu a úspěchy v soutěžích dostali mladí hasiči dárek – výlet do Mladějova a Moravské Třebové.



            Za celoroční snahu a úspěchy v soutěžích dostali mladí hasiči dárek – výlet do Mladějova a Moravské Třebové.

            Zájezd se konal v sobotu 30. 6. 2012. Odjezd z Hostěrádek byl brzy ráno, proto mnozí z nás dospávali cestou. Téměř dvouhodinová jízda tak utekla jako voda. Hlavním cílem zastávky v Mladějově byl pohádkový úzkorozchodný parní vláček o rozchodu 600 mm. Tímto vláčkem jsme absolvovali cestu po vrstevnici mladějovských vrchů s výhledy na pohraniční horské masivy a přírodní tisové lesy. Na mladějovském nádraží jsme si mohli prohlédnout Muzeum průmyslových železnic s největší sbírkou úzkorozchodných lokomotiv, historických traktorů a stacionárních pohonných jednotek, dříve pohánějících zemědělské stroje.

            Z Mladějova jsme zavítali rovnou do Moravské Třebové, která se pyšní řadou kulturně – historických památek, z nichž některé jsou opravdovými skvosty. Nejprve jsme zamířili na místní renesanční zámek, původně hrad z 13. století. Zde se naše výprava rozdělila na dvě skupinky. První navštívila zámecké sklepení s největší Středověkou mučírnou v České republice. Expozice je seznámila s nelidskými praktikami tortury. Pocítili hrůznou atmosféru mučírny i katovny a na vlastní kůži si mohli vyzkoušet mučicí nástroje a prostředky jako je španělská bota, pranýř, palečnice, stolička pro čarodějnice či skřipec. Druhá skupinka dala přednost Alchymistické laboratoři mistra Bonaciny. Laboratoří je provedli alchymistovi pomocníci, kteří jim předvedli praktické nástroje alchymie, jako křivule, alembiky, dózy a tavící pece. Setkali se také se strážcem laboratoře – Golemem.

            Po návštěvě zámku přišlo na řadu Orientální muzeum.  Ke zhlédnutí byly unikátní historické sbírky zahrnující předměty z Barmy, Indie, Tibetu či Japonska. Vrcholem našeho zážitku byla část věnovaná Starověkému Egyptu, konkrétně egyptské princezně Hereret.

            Za zmínku stojí ale i místní kostel Povýšení sv. Kříže s barokními freskami od J. T. Suppera nebo renesanční radnice a celkový gotický dojem města konkurující i známějším lokalitám jako je například Telč.

            Na závěr našeho výletu jsme se zastavili na Pštrosí farmě v Doubravicích nad Svitavou, která se zabývá chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Kromě pštrosů afrických jsme zde mohli nalézt i nandu pampového a emu hnědého. Po nákupech pštrosího masa, peří a ochutnávek pštrosích klobásek jsme se vydali na cestu domů.

            Do Hostěrádek jsme přijeli ve večerních hodinách. Sice jsme byli všichni unavení z tropických teplot letošního léta, ale plní nezapomenutelných zážitků z výletu. Jsme velice rádi za výlet a touto cestou bychom také chtěli poděkovat panu Dr. Pospíšilovi, který nám byl po celé odpoledne průvodcem, dále Kulturní komisi obce Hostěrádky – Rešov, a to zejména paní Janě Švábenské a Obecnímu úřadu v Hostěrádkách za zprostředkování tohoto výletu.

 

                                                                                                                      Pospíšilová Monika.