Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár Brno-venkov - Újezd u Brna

Obrazek9. červen 2010, 12:16 - Požár – ODPAD, SKLÁDKA – II. Stupeň, Újezd u Brna – vozů 10. Požár skládky pražců v Újezdě u Brna


 9. červen 2010, 12:16 - Požár – ODPAD, SKLÁDKA – II. Stupeň, Újezd u Brna – vozy 10

 

Podtyp: Odpad, skládka

 Obec: Újezd u Brna

 

Popis: Jednotky vyjely na požár skládky pražců. Byl vyhlášen II poplachový stupeň. Plocha požáru je asai 50 x 60m. Provádíme hašení těžkou pěnou. Na okraji obce Újezd zřízeno čerpací stanoviště, probíhá kyvadlová doprava vody. 13:10 - lokalizace. Používáme 2 nakladače na rozhrnování požářiště. Na dohašování nasazeny 4 C proudy se smáčedlem. Zplodiny hoření se drží v okolí požářiště, obec není ohrožena. Na místě požáru je tiskový mluvčí. Provádíme průzkum termokamerou, nebyla nalezena žádná skrytá ohniska v dalších hromadách.

 

Jednotky: SDH Újezd u Brna, HZS Židlochovice, SDH Sokolnice, SDH Hostěrádky - Rešov, HZS Slavkov, SDH Žatčany, SDH Moutnice, SDH Šlapanice, HZS Lidická, HZS Slatina

                             Požár v Újezdě u Brna

 

Požár, který byl ohlášen ve 12.16 hodin, zachvátil skládku u zemědělského areálu na okraji obce. Protože hořely vyřazené dřevěné pražce a další dřevěný materiál a odpad, oheň se rychle šířil a hustý kouř ohrožoval okolí, krajské operační a informační středisko HZS JmK na žádost velitele zásahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Brně-Slatině a v Lidické ulici, v Židlochovicích a Slavkově, a dobrovolné jednotky z Újezdu, Šlapanic, Moutnic, Žatčan, Hostěrádek-Rešova a Sokolnic.

Na skládce o rozměrech zhruba 50 krát 60 metrů oheň zasáhl zhruba čtvrtinu plochy. Hasiči proti plamenům nejdříve nasadili tři vodní proudy a vzápětí těžkou pěnu. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 13.10 hodin. Prohořívající pražce a další dřevěný odpad dohašovali čtyřmi vodními proudy se smáčedlem. K zásobování cisteren zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantu v obci. K rozhrnování požářiště byly nasazeny dva nakladače. Díky příznivým klimatickým podmínkám se zplodiny hoření rozptýlily v blízkosti požáru a neohrozily okolní obce.
Po dohašování žhnoucích a doutnajících ohnisek a kontrole požářiště termokamerou hasiči požár zlikvidovali v 15.29 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

Skládka zřejmě začala hořet od pálení odpadu v blízkosti dřevěných pražců. Majitel skládky, který uskladněný materiál využívá k výrobě dřevěných štěpků, nevyčíslil žádnou škodu."Na likvidaci plamenů jsme použili těžkou pěnu a požár jsme poté dohašovali pomocí čtyř proudů. na pomoc jsme přivolali i dva bagry, které nám pomáhaly s rozhrabáváním pořážiště," popsal průběh hašení velitel zásahu Michal Osvald.Přestože oheň nešťastnou náhodou zachvátil nejnebezpečnější část skládky, tedy chemikáliemi napuštěné pražce, nebyl zplodinami nikdo z Újezdu u Brna ani okolí ohrožen.

 

                       Naše zásahová jednotka v akci

 

Naše jednotka se k zásahu dostavila jako třetí, velitel zásahu okamžitě nasadil 6 našich hasičů ke 2 útočným C proudům. Jeden proud hasil vodou a druhý později těžkou pěnou. Po uhašení požáru jednotka dostala za úkol prolévat vodou zbytky pražců, které rozhrnovali dva nakladače. CAS 32 – T 148 po příjezdu doplňovala vodu do zasahujících cisteren. Později kyvadlově dovážela vodu na místo zásahu.

Pro naši jednotku to byl jeden z nejtěžších zásahů, členové jednotky strávili v těsné blízkosti požáru více než 2,5h prakticky bez přestávky s vypětím všech sil se snažili bojovat s ohnivým živlem. Po 16 hodině velitel zásahu vyčerpaným hasičům poděkoval a odeslal jednotku na základnu. Počet zasahujících členů jednotky – 9, vozidla Volkswagen Transportér, CAS 32 – Tatra 148, Fiat Ducato

Odkaz na video, kde jsou i naši hasiči v akci:

http://www.ct24.cz/regionalni/brno/92498-v-ujezdu-u-brna-horely-desitky-zeleznicnich-prazcu/

 

 

Náhledy fotografií ze složky Požár skládky - Újezd u Brna 9.6.2010