Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár průmyslového areálu Luleč 7.12.2012

pozar-prumysloveho-arealu-lulec-7.12--20-.jpgNaše zásahová jednotka byla povolána na požár průmyslové haly do Lulče na dohašovací práce a kontrolu požářiště.

 7. prosinec 2012, 09:19 - požár průmysl.objekt, Luleč Areál ZD v blízkosti čerpací stanice - II. Stupeň – vozy 22 – jednotky 21

 
PodtypPRŮMYSLOVÉ,ZEMĚDĚLSKÉ OBJEKTY,SKLADY
 
Popis: Jednotky vyjely k P haly se dřevem. V blízkosti je čerpací stanice. Hala o délce 80 x 20m, celá v plamenech. Vyhlášen II.stupeň pož.poplachu. Na místě je jedna zraněná osoba, která byla odvezena ZZS. JPO provádí ochranu čerpací stanice, která je v blízkosti požáru haly. Byly zřízeny tři čerpací stanoviště v obci Luleč a Drnovice. Jednotky nasazují další prostředky proti šíření požáru. Nasazen AZ na hašení střešní konstrukce. Místo rozděleno na dva bojové úseky. Z haly vyneseno 24 PB láhví. Provedli jsme rozebrání konstrukce haly, ve které ještě bylo uskladněno 40 tun briket. Nasazeny 2 C proudy k dohašování. Likvidace 19:18. Na místě nakladač, který rozhrabává piliny. Následně prolévány. láhve ochlazujeme. Práci hasičům ztěžuje mráz a led. Lokalizace 12:15. Stále provádíme hasební práce. Konstrukce haly rozebrána.
 
JednotkyKŘ HZS Jmk, PS Lidická, PS BVV, PS Líšeň, PS Pozořice, SDH Pozořice, SDH Viničné Šumice, PS Vyškov, PS Bučovice, PS Slavkov, SDH Drnovice (VY), SDH Hostěrádky - Rešov, SDH Ivanovice na Hané, SDH Krásensko, SDH Křenovice, SDH Luleč, SDH Račice, SDH Rousínov, SDH Ruprechtov, SDH Slavkov, SDH Studnice, SDH Vyškov
 
ObecLuleč
 
 
Zásahová jednotka Hostěrádky - Rešov
            Naše zásahová jednotka byla povolána na požár průmyslové haly do Lulče na dohašovací práce a kontrolu požářiště.
Po příjezdu na místo nám velitel zásahu určil místa, ze kterých jsme měli kontrolovat celý objekt haly o velikosti 80 x 20 m. Mezi tím, firma těžkou technikou rozebírala konstrukci haly a odstraňovala střechu, pod kterou stále hořely dřevěné brikety. Později bylo nasazeno několik vodních proudů, kterými bylo nutné dohasit zbývající žhnoucí ohniska v hromadách zbytku ze 40 tun uskladněných dřevěných briket. Členové jednotky zasahovali v dýchací technice společně s jednotkami z Pozořic, Vyškova, Lulče a Křenovic. Naše Cas 32 T - 148 doplňovala vodu do zasahujících cisteren a kyvadlově dovážela vodu z čerpacího stanoviště v Drnovicích.
Po 17 hodině velitel zásahu odeslal jednotku na základnu. Počet zasahujících členů jednotky – 6, vozidla Volkswagen Transportér, CAS 32 – Tatra 148
 
 
Tisková zpráva HZS Jmk
 
Hasiči dnes večer ukončili likvidaci rozsáhlého požáru haly v průmyslovém areálu v Lulči na Vyškovsku.
S požárem bojovali od pátečního dopoledne, při hašení se postupně vystřídalo 21 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze tří okresů. Kvůli rozsahu požáru, který zasáhl celou halu o rozměrech 80 krát 20 metrů, byl vyhlášen druhý a poté i třetí stupeň požárního poplachu. Ještě před příjezdem se na místě zranil jeden z místních pracovníků a zdravotníci ho s popáleninami převezli do nemocnice. Hasiči zásah rozdělili na dva úseky a proti plamenům nasadili deset vodních proudů, oheň likvidovali také pomocí výškové techniky. V počáteční fázi zásahu bránili rozšíření ohně na sousední přístřešek, ve kterém bylo uskladněno přes devět tisíc litrů nafty, a také na auta zaparkovaná u haly. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu, v sousedství požářiště pracovalo také mobilní operační středisko.
Při hašení se hasiči potýkali se zledovatělým terénem i nedostatkem vody v areálu. K doplňování vody v cisternách museli postupně zřídit čtyři čerpací stanoviště a vodu dovážet od zdrojů v Lulči a Drnovicích. Krátce po vypuknutí požáru se žárem zřítila štítová zeď a kovová střecha haly, pod kterou hořely hromady dřeva, dřevěných briket a také uskladněných parket a dalších podlahových krytin. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v pátek 15 minut po poledni. V hašení prohořívajících a žhnoucích hromad dřeva a dalšího materiálu hasiči pokračovali až do nočních hodin i během soboty.
Protože hašení hořícího dřeva pod zborcenou střechou objektu bylo málo účinné, majitelé objektu dnes dopoledne zajistili firmu s těžkou technikou k rozebrání konstrukce a odstranění střechy. Odpoledne tak hasiči mohli vodními proudy dohasit zbývající žhnoucí ohniska v hromadách zbytku ze 40 tun uskladněných dřevěných briket. Likvidaci požáru ukončili v 19.19 hodin.
Na požářišti dnes také pracovali vyšetřovatelé HZS JmK, kteří pomocí výškové techniky dokumentovali jednotlivé části zničené haly. Ve zjišťování příčin požáru, který zdejším třem firmám podle předběžného odhadu způsobil celkovou škodu 19 milionů korun, budou vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s policejními experty pokračovat i v příštích dnech.
 
 
pozar-prumysloveho-arealu-lulec-7.12--20-.jpg