Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školení práce s motorovou pilou - praktická a teoretická část.

ObrazekČlenové naší zásahové jednotky absolovovali školení- Obsluha ruční motorové pily - praktickou i teoretickou část zakončenou testy.

Obsluha ruční motorové pily - Základní kurz

Obrazek

Vzhledem k tomu, že se naše i okolní jednotky  v poslední době setkaly s několika mimořádnými událostmi při větrných smrštích, kde bylo třeba použít motorovou pilu, rozhodlo vedení obce a velitel zásahové jednotky, uspořádat pro členy zásahové jednotky a pracovníky obce kurz obsluha ruční motorové pily.

V průběhu měsíců březen, duben a květen proběhl rozsáhlý a náročný kurz na obsluhu a ovládání motorových pil. Jako odborný instruktor se nás ujal příslušník HZS, který má dlouholeté zkušenosti, jak s výukou tohoto typu kurzu, tak s prací s motorovými pilami u zásahu.

Teoretická část probíhala v březnu a dubnu na hasičské zbrojnici, účastnili se jí také zástupci JSDHO Otnice a JSDHO Brno – Chrlice. Při ní jsme byli seznámeni s technikami kácení stromů, údržbou a obsluhou pil. Výklad byl okořeněn několika případy z praxe, na nichž nám instruktor vysvětlil časté, případně vážné chyby a následné příčiny úrazů.

Obrazek
Praktické části výuky a zkoušky proběhly ve velmi těžkém terénu Mariánského údolí v Brně – Líšni. Postupně se zúčastnili všichni členové jednotky. Bylo vybráno několik stromů k poražení, každý s jinými vlastnostmi a odlišnou technikou pokácení. Na prvním stromě nám ještě instruktor názorně ukázal, jak vést řezy pilou, jak naříznout strom tak, aby následně padl tím směrem, kterým potřebujeme, a potom už předal pilu, aby si všichni sami zkusili podříznout každý „svůj“ strom.Nikdo se nezranil, na nikoho žádný strom nespadl, každý si ze školení odnesl něco nového a poučného, takže lze říci, že školení bylo úspěšné.

Dne 7.5. 2010 byl tento kurz ukončen závěrečným testem, ve kterém se podařilo všem splnit náročné podmínky a tím pádem získat oprávnění pro ovládání motorových pil. V současné době můžeme tedy říci, že tuto odbornost mají všichni členové zásahové jednotky. Jednotka je také od minulého roku vybavena motorovou pilou pro záchranné akce STIHL MS 460-R a dalším nezbytným nářadím na zvládnutí nejnutnějších záchranných prací.

Obrazek