Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár „Domova pro seniory“ Sokolnice – Taktické cvičení

Jednotky vyjely k taktickému cvičení. Jedná se o požár v šatnách, nasazeno dopravní vedení, uvnitř šatny nalezeny dvě osoby, vyvedeny mimo objekt. Na místě byl uzavřen plyn a vypnutý elektrický proud.

15. květen 2013, 10:17 – požár Domov pro seniory, Sokolnice, Zámecká 57, evakuace osob - II. Stupeň – vozy 12 – jednotky 10

Podtyp: NÍZKÉ BUDOVY

Popis: Jednotky vyjely k taktickému cvičení. Jedná se o požár v šatnách, nasazeno dopravní vedení, uvnitř šatny nalezeny dvě osoby, vyvedeny mimo objekt. Na místě byl uzavřen plyn a vypnutý elektrický proud.

Jednotky: PS Lidická, PS Líšeň, SDH Brno Chrlice, PS Židlochovice, PS Pozořice, SDH Sokolnice, SDH Šlapanice, SDH Újezd u Brna, SDH Žatčany, SDH Hostěrádky - Rešov

Obec: Sokolnice

Ulice: Zámecká

 

Jednotka vyjela na požár Domova pro seniory v Sokolnicích, jednalo se o taktické cvičení. Cílem cvičení bylo procvičit součinnost s KOPIS při nasazování dalších složek IZS, prověření dojezdových časů jednotek PO, procvičit taktiku a ověřit postupy JPO při zásahu, procvičit ovládání mobilní požární techniky a věcných prostředků PO a seznámit se s dispozičním řešením celého areálu „Domova pro seniory“ Sokolnice. Domov důchodců je určen pro pobyt osob s omezenou schopností pohybu. V objektu je 118 osob neschopných samostatného pohybu a osoby z uzamčeného oddělení, které je nutno hlídat. Námětem cvičení byl požár potravin v 1 NP šatny. Zúčastněné jednotky měly za úkol provést likvidaci požáru a z preventivních důvodů evakuaci celého patra nad požárem.

Po příjezdu na místo, velitel zásahu požadoval čtyři členy naší jednotky v dýchací technice pro vyhledávání osob v zasaženém objektu a vydal rozkaz za pomoci nosítek provádět evakuaci osob.  CAS 32 měla doplňovat vodu do zasahujících cisteren. Jednotka zasahovala v těchto prostředcích osobní ochrany - zásahový oblek Fireman, hasičská přilba Gallet, zásahová obuv, hasičské zásahové rukavice, ochranná kukla Nomex, dýchací přístroje  Dräger PA 90.

Posádka automobilového výsuvného žebříku provedla záchranu osob pomocí rukávu, proběhla evakuace osob z patra nad požárem, kontrola pomocí termokamery a měření koncentrací zplodin hoření v patře nad požárem. Po ukončení evakuace byl požár lokalizován, později likvidován a proběhlo odvětrání. Po dohodě s velitelem zásahu HZS ČR se naše jednotka odebrala zpět na základnu. Po příjezdu na základnu ukončen radioprovoz. Použita technika - VW-Transportér - 12km, CAS 32 - T 148 - 0,5 mh a 12km. Počet zasahujících členů jednotky – 7. Po příjezdu na základnu nahlášena akceschopnost na Krajské operační středisko.