Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár dřevěných odkorků a pilin - Šaratice

pozar-saratice---6-.jpgPožár dřevěných odkorků a pilin Šaratice 2.2.2012

 

Požár dřevěných odkorků a pilin - Šaratice

 

2. únor 2012, 04:15, - Požár odpad, VY, Šaratice,  II. stupeň - vozy: 9

Podtyp: Odpad, skládka

Popis: Jednotky vyjely na požár dřevěných odkorů. Na místě fouká silný vítr a skládka se rozhořívá. Aktivován 2.stupeň poplachu. Nasazeny 3 útočné proudy. Osvětlování místa zásahu. V obci Šaratice zřízeno čerpací stanoviště. Ručním nářadím rozebíráme skládku. Zřízeny 2 bojové úseky. 1.BÚ - hašení, 2.BÚ - rozebírání skládky. Zatím se nám nepodařilo zprovoznit vyvážecí techniku. Zamrzlo čerpací stanoviště, hledáme nový zdroj vody. Podařilo se zprovoznit čerpací stanoviště. 7:28 Lokalizace. 14:31 Likvidace.

Jednotky: PS Pozořice, SDH Újezd u Brna, SDH Žatčany, PS Vyškov, PS Slavkov, SDH Hostěrádky - Rešov, SDH Křenovice, SDH Milešovice, SDH Otnice, SDH Šaratice

Obec: Šaratice

Ulice: Kavriánov

 

            Ve 4.15h vyhlásilo KOPIS výjezd k požáru dřevěného odpadu a pilin do obce Šaratice. Teploměr v tuto dobu ukazoval –15 stupňů a foukal silný mrazivý vítr. Naše jednotka se na místo požáru dostavila třetí v pořadí. Velitel zásahu nasadil naše členy na druhý útočný proud a CAS 32 T 148 doplňovala vodu do CAS PS Slavkov.

Čtyři naši členové zasahovali v nově pořízené dýchací technice včetně nových přileb, zbytek jednotky instaloval naše halogenová svítidla na osvětlení místa požáru.

Později byla prováděna kyvadlová doprava ze zřízeného čerpacího stanoviště, CAS  JSDH Hostěrádky Rešov byla čerpat během zásahu 9x. Z důvodu velké zimy a zamrznutí výtlačných kohoutů na CAS musela být cisterna asi 30 minut rozmrazována ve vytopené hasičské zbrojnici v Hostěrádkách – Rešově. Ostatní vozidla byly rozmrazovány v dílnách ZEV Šaratice. Po lokalizaci požáru jednotka dostala za úkol prolévat vodou zbytky dřevěných odkorků, které rozhrnovali dva nakladače. Zásah naší jednotky trval od 4.15h do 15.31h a zúčastnila se ho střídavě celá zásahová jednotka SDH Hostěrádky – Rešov. Zásah byl velmi náročný časově, fyzicky, ale nejhorší byla  neskutečná zima a silný vítr. Po celou dobu hašení se teploty pohybovali kolem –12 stupňů.

Po 15 hodině velitel zásahu odeslal jednotku na základnu. Počet zasahujících členů jednotky – 14, vozidla Volkswagen Transportér, CAS 32 – Tatra 148, Fiat Ducato

 

 

 

                                              

Tisková zpráva HZS JmK

 

Devět jednotek hasičů dnes ráno zaměstnal požár skládky dřevěných odkorů - odřezků a pilin v obci Šaratice na Vyškovsku.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince převzali ve 4.15 hodin. Po příjezdu hasiči zjistili, že hoří část rozlehlé skládky, požár se v silném větru rychle šíří a v místě je nedostatek vody k hašení. Krajské operační a informační středisko HZS JmK proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic ve Slavkově u Brna, Vyškově a Pozořicích, a dobrovolné jednotky z Šaratice, Újezdu u Brna, Žatčan, Hostěrádek-Rešova, Křenovic a Otnic.

Na hořící skládku hasiči namířili tři vodní proudy, k doplňování vody v cisternách zřídili kyvadlovou dopravu od čerpacího stanoviště u hydrantu v obci. Účinné hašení ale hasičům komplikoval silný mráz a vítr. Na povrchu skládky, kde byly na ploše zhruba 400 čtverečních metrů dřevěné odřezky a piliny až do výšky pěti metrů, voda vytvořila ledový příkrov, pod kterým oheň stále prohoříval. Hasičům také opakovaně zamrzalo čerpací stanoviště a mráz kolem mínus 15 stupňů vyřazoval z provozu i armatury cisternových vozidel. Zamrzlé cisterny hasiči postupně rozmrazovali v hale sousedního zemědělského podniku. Pro zasahující hasiče, kteří se při hašení skládky střídali, byl připraven horký čaj a mohli se ohřát ve vytápěných prostorách areálu.

Po 5. hodině hasiči začali skládku nejdříve pomocí ručního nářadí a později s nasazením dvou nakladačů rozebírat a žhnoucí odřezky a piliny prolévali vodou. Požár se podařilo v 7.28 hodin dostat pod kontrolu. K vyhledávání skrytých ohnisek hoření hasiči nasadili termokameru. Dohašování a rozebírání žhnoucích zbytků skládky ukončili ve 14.31 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, kouř se zplodinami hoření vítr nesl do volného terénu a obydlenou část obce nezasáhl. Majitel areálu zatím nevyčíslil žádnou škodu na majetku