Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár galvanovny – Ždánice 9 - 10.6. 2023

9. červen 2023, 18:49 – požár hala – Ždánice, Zvláštní stupeň – jednotky

10. červen 2023, 17:30 - výjezd jednotky JSDH Hostěrádky-Rešov 

 

article preview

 

Podtyp: POŽÁR PRŮMYSLOVÉ OBJEKTY, SKLADY

Popis:  Požár vany s chemikáliemi, velké plameny

Jednotky:  PS Slavkov, PS Vyškov, PS Pozořice, PS Brno – Líšeň, PS Kyjov, PS Hodonín, KŘ HZS JMK, CHL Tišnov, PS Břeclav, PS Brno – Lidická, PS Blansko, PS Bučovice, a JSDH - Lovčice, Žarošice, Ždánice, Svatobořice – Mistřín, Dambořice, Archlebov, Kyjov, Násedlovice, Bučovice, Nesovice, Vracov, Vyškov, Hodonín, Dobročkovice, Uhřice, Žeravice, Drnovice, Švábenice, Brno – Chrlice, Brno – Slatina, Brno – Černovice, Těšany, Snovídky, Dubňany, Šardice, Klobouky u Brna, Kobylí, Mutěnice, Hostěrádky – Rešov

 Obec:  Ždánice

Jednotka byla vyslána operačním střediskem HZS Jihomoravského kraje spolu s ostatními jednotkami SDH na odstraňování následků po požáru galvanovny 9.-10.6.2023 do Ždánic.

V důsledku znečištění toku místního potoka Trnkmanka kontaminovanou vodou ze zásahu u požáru budovy chemické a farmaceutické výroby Ždánice bylo třeba navozit značné množství vody z koupaliště ve Ždánicích k jeho naředění a neutralizování k minimalizování dopadů požáru na životní prostředí.

Na pokyn řídícího důstojníka jednotka odjela do obce Želetice k ředění vodního toku Trkmanka. CAS kyvadlově dovážela vodu z koupaliště ze Ždánic. Po ukončení zásahu jednotka odeslána VZ na základnu.

Počet zasahujících členů jednotky – 3. CAS 32 - T 815 – 5 mh a 96 km

 

Požár ve Ždánicích hasiči likvidovali téměř osmnáct hodin

 

Požár měli hasiči nahlášený v pátek před 19:00, dostat pod kontrolu se jej podařilo po 22:00. Na místě bylo podle mluvčího po 23:00 kolem 130 až 140 hasičů ze čtyř desítek jednotek, později hasiči začali síly redukovat. Propadly se strop haly, hasiči museli použít výškovou techniku. Likvidaci požáru ohlásili ve 12:30, na místě následně pracovali vyšetřovatelé, včetně policie. Podle mluvčího není předpoklad, že by dnes či v následujících dnech byla známa příčina požáru, podle něj půjde spíše o týdny. Známa dosud není ani výše škody.Při zásahu unikly do tamního potoka Trkmanky nebezpečné chemické látky, na místě proto byli i pracovníci České inspekce životního prostředí. Vodu v potoce monitorovala chemická laboratoř. "Ve vodě zjistili zvýšené hodnoty pH a na vodním toku odebírali vzorky k dalším analýzám. Do vody se dostala hasební voda, ve které bylo větší množství nebezpečných látek z provozu v hale. Únik těchto látek uvnitř i mimo areál bude převážně likvidovat firma, ve které se událost stala," uvedl mluvčí hasičů na webu.

Šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán už dříve řekl, že unikly hlavně zásadité látky na bázi louhu. Obec na svém webu kvůli úniku chemikálií zakázala z Trkmanky odebírat vodu, a to od úrovně areálu bývalých Šroubáren ve směru toku až k Násedlovicím, tedy po celé délce toku kolem cyklostezky. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) hasičům na twitteru poděkoval za rychlý zásah. "Vlivem požáru pravděpodobně došlo k destrukci van s galvanickými lázněmi. Vyšetřovací orgány jsou od počátku také na místě a odebírají kontrolní vzorky na toku Trkmanka. Jde o závažnou událost. Hasiči a záchranné složky dělají všechno pro to, aby se znečištění nedostalo do Dyje," uvedl Hladík.

Laboratoř na místě monitorovala i ovzduší. Dvořák řekl, že v okruhu deseti kilometrů nebyly v ovzduší naměřeny nebezpečné škodliviny. Kromě pozemní techniky hasiči nasadili i dron k mapování situace shora. Hasiči zřídili také dekontaminační stanoviště. Po zásahu se museli dekontaminovat, protože se v místě požáru brodili vodou, do které unikla kyselina a louh."Při požáru se lehce zranilo devět hasičů. Část z nich ošetřila na místě záchranná služba. Jeden byl ráno preventivně odvezen do nemocnice, ale během dopoledne byl propuštěn," popsal mluvčí.