Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár nákladních automobilů a dílny - Šaratice 27.-28.6.2014

Požár haly 30x30 m, uvnitř nákladní automobily, tlakové lahve, hrozí zřícení střechy, tiskový mluvčí HZS na místě. 19:14 lokalizace, 28.6. 2014 v 10:02 h likvidace

27. červen 2014, 18:13 - požár haly 30x30 m, uvnitř nákladní automobily, Šaratice - u hřbitova, II. Stupeň – vozy 12 – jednotky 10

Podtyp: PRŮMYSLOVÉ, ZEMĚDĚLSKÉ OBJEKTY, SKLADY

Popis: Požár haly 30x30 m, uvnitř nákladní automobily, tlakové lahve, hrozí zřícení střechy, tiskový mluvčí HZS na místě. 19:14 lokalizace, 28.6. 2014 v 10:02 h likvidace

Jednotky: KŘ HZS Jmk, PS Pozořice, SDH Újezd u Brna, SDH Žatčany, PS Vyškov, PS Bučovice, PS Slavkov, SDH Hostěrádky - Rešov, SDH Křenovice, SDH Milešovice, SDH Otnice, SDH Šaratice, SDH Vyškov

Obec: Šaratice

 

Zásahová jednotka Hostěrádky - Rešov

Jednotka vyjela k požáru haly v Šaraticích, ve které se nacházely nákladní automobily a dřevozpracující stroje. Už při výjezdu bylo vidět hustý černý dým stoupající nad Šaraticemi, znamenalo to, že půjde o velmi náročný zásah, což se také potvrdilo. Naše zásahová jednotka byla na místě jako druhá, ale první cisterna.

Čtyři členové jednotky okamžitě zahájili hašení pomocí 2 „C“ proudů, museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Zásah byl velmi nebezpečný, hrozilo nebezpečí zřícení zbytků střechy a celého objektu, dále v hale vybuchovaly tlakové lahve. Později byl nasazen další „B“ proud z naší CAS 9000/0  S3R – T815, kterou průběžně doplňovali vodou jednotky PS Pozořice, SDH Újezd u Brna, SDH Křenovice, SDH Milešovice,SDH Žatčany.

            Po ukončení hašení velitel zásahu ponechal naši a domácí jednotku hlídat požářiště celou noc. Během noci bylo nutné prolévat vodou doutnající zbytky po požáru. Pro osvětlení jsme museli použít elektrocentrálu a halogenové svítidla. Druhý den ráno majitel objetu rozhrabal doutnající dřevo a piliny, které bylo nutno znovu prolít vodou.

            Likvidace požáru proběhla druhý den v 10:02 h, poté velitel odeslal naši jednotku na základnu.  JSDHo Hostěrádky – Rešov zasahovala bezmála 16 hodin, postupně se vystřídalo 12 členů jednotky. Celkem naše cisterna dodala na požářiště asi 45 000 litrů vody.  Po příjezdu na hasičku, bylo nutné vyčistit veškerou použitou techniku, vyprat všechny použité hadice a doplnit PHM.

            Použita technika - VW-Transportér, CAS 32 - T 815 - 4 mh, Fiat Ducato. Počet zasahujících členů jednotky – 12. Po příjezdu na základnu nahlášena akceschopnost na Krajské operační středisko a vypnutý radioprovoz.

 

Tisková zpráva HZS Jmk

Požár způsobil škodu za více jak šest milionů korun

28.6.2014 - Od včerejšího večera do dnešního dopoledne zasahovali hasiči u požáru dílny v Šaraticích. Hořela budova o rozměrech přibližně 24x24m. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. U požáru se nikdo nezranil.  

Včera u požáru dílny po osmnácté hodině zasahovalo 10 jednotek hasičů. Hasiči bojovali s plameny necelou hodinu, aby zabránili šíření mimo objekt. Jednotky nasadily proti požáru celkem 12 vodních proudů. Vodu do cisteren doplňovali hasiči z hydrantové sítě v obci a kyvadlově ji vozili na požářiště. Při požáru se zřítila střecha a hasiči mohli zasahovat pouze z venčí. Na místě byl statik, který budovu prohlédl a konstatoval, že ke zřícení dalších stavebních konstrukcí nedojde.

Po dvacáté hodině se většina jednotek vrátila zpět na své základny. Dobrovolní hasiči ze Šaratic a Hostěrádek-Rešova hlídali požářiště celou noc. Dnes dopoledne hasiči prověřili znovu hromady dřevní štěpky a uskladněného dřeva u pily. Žádné známky hoření na místě nebyly. Velitel zásahu oznámil úplnou likvidaci požáru v deset hodin dopoledne a jednotky se vrátily zpět na své základny.

U požáru zasahovaly profesionální jednotky z Vyškova,  Slavkova a Pozořic a dobrovolné jednotky obcí Šaratice, Hostěrádky–Rešov, Křenovice, Milešovice, Otnice, Újezd u Brna, Žatčany. Dobrovolní hasiči z Vyškova měli pohotovost pro případ řešení dalších událostí.

 

Škoda na objektu, vozidlech, strojích a dalším vybavení je předběžně vyčíslena na více jak 6 miliónů korun. Vyšetřovatelé u požáru zatím nestanovili příčinu jeho vzniku. Vyšetřování bude pokračovat i v následujících dnech společně s dalšími odborníky, které si hasiči přizvali na pomoc. 

 

Odkaz na video

vyskovsky.denik.cz/galerie/v-saraticich-hori-dilna-obci-se-ozyvaly-i-vybuchy.html

 

Náhledy fotografií ze složky Požár dílny Šaratice 27.6.2014